Geen helmstok meer...


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • jun 15, 2024
  • General
  • Gregor Gregor
Geen helmstok meer... |

Geen helmstok meer...

 geplaatst
  • jul 13, 2008

...om de speling uit het roer te halen even geen helmstok meer.

Deel op  


Geen helmstok meer...

Al enige tijd zit er een speling op het roer. In een eerder nieuws-item heb ik geschreven over een Speling roeraxiale speling van het roer. Na overleg met Jefa, leverancier van roerlagers, geconstateerd dat het vervangen van het lager een klus is die in de winter gedaan moet worden. Het kan geen kwaad dat er speling op zit. Voorwaarde is wel dat het roer er in zijn geheel uit kan en dit vereist dat de helmstok er vanaf kan. En hier zat nou net het probleem. Maar om de helmstok los te maken moeten er 3 inbusbouten losgemaakt worden, twee borginbussen en en kleminbus.

Afgebroken inbusbit, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Afgebroken inbusbit
(klik voor grote foto)

De inbus aan BB, i.t.t. de foto, wilde niet los. Hier van alles voor geprobeerd van kruipolie tot warm stoken, maar zonder resultaat. Tenzij het afbreken van diverse professionele inbusbitjes ook tot een resultaat behoort. Bijzonder te zien dat een inbus zo vast zit, dat bitjes verbuigen en de inbus zelf geen streep meegeeft.

Teneinde de helmstok er toch vanaf te krijgen, besloot ik de inbus eruit te boren terwijl het afgebroken bitje er nog inzat. Zelf met een speciale rvs-boor kreeg ik de inbus niet uitgeboord omdat het bitje zo hard is. Door aan de andere zijde een paar keer te slaan zag ik wel de het restant los zat maar door een braam o.i.d. werd tegen gehouden. Voorzichtig met een hardstalen schroefbit de randen van de inbus glad geslagen (!), klap tegen de andere kant maakte dat het bitje net ver genoeg uit de inbus kwam om met een klein punttangetje te kunnen vast pakken.

Open wrikken helmstokhouder, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Open wrikken helmstokhouder
(klik voor grote foto)

Nu met een 10mm rvs-boor de inbus uitgeboord (wel meten hoe diep te boren!) en daarna met enig wrikken kon de helmstok van de roerkoning af gehaald worden.

Het schroefdraad in helemaal weg en moet daarom van m10 naar m12 worden gebracht. Mooier is om een rvs bus erin te zetten en dan een rvs inbus als borgschroef, maar daar ontbreekt nu de tijd voor.

Op de haven iemand gevonden die zo aardig is om het schroefdraad van beide inbusbouten opnieuw te tappen naar m12. Dit gaat niet uit het handje omdat ik niet zo recht kan boren dat daarna het tappen ook nog lukt. Dit moet in een standaard gebeuren en bovendien heb ik geen m12-tappen. Volgend weekend krijg ik het blok terug en kan ik de helmstok weer bevestigen.

Contraring voor tegenhouden roer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Contraring voor tegenhouden roer
(klik voor grote foto)

Blijft de vraag hoe het kan dat het roer kan worden opgetild zonder dat het roerblad de bodem van de boot raakt. Aan de onderzijde van de bank blijkt een ring te zitten die het omhoog komen van het roer tegenhoudt. In de bakskist gekropen en met moeite ook deze ring losgemaakt. De corrosie zit ook op de roerkoning. Na enige klappen de ring los gekregen en tegen de onderzijde kunnen plaatsen zodat het roer niet verder omhoog kon komen.

Update: Het blok is van twee grotere bussen met M12 schroefdraad voorzien. Op de roerkoning heb ik de gaten vergroot zodat de inbusbouten, iets langer dan de oorspronkelijke, in de gaten vielen om te borgen. De bouten zijn met koperhoudend vet vastgezet om corrosie te voorkomen. De ring aan de onderzijde van de bank, die dus het omhoog gaan van de roerkoning tegengaat, door die hoger te zetten kan het roer nog maar ong. 2 mm omhoog.

Nu alle bouten weer los kunnen, kan komende winter het roer van de boot om het lager aan de onderzijde te vervangen.

Alle foto's van deze operatie staan in het fotoalbum (speling roer).


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie