Al motorrend naar Scheveningen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • dec 13, 2019
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Al motorrend naar Scheveningen |

Al motorrend naar Scheveningen

 geplaatst
  • jul 26, 2008

Al motorzeilend leggen we het eerste deel van de reis af naar Denemarken. Scheveningen als eerste stop.

Deel op  


Al motorrend naar Scheveningen

Zaterdagavond om 22.30u komen we in Scheveningen aan. Heeft wel iets vertrouwds maar ook iets typisch om 11 uur te varen en dan weer bijna op de plaats van vertrek te zijn. Het eerste deel van de reis naar Denemarken zit er op.

Roy opgehaald in een overvolle auto, want naast boodschappen ligt er ook een bijboot met motor in. De lucht van mengsmering overheerst en de warmte van vandaag maakt de lucht alleen maar intenser. In Oud Beijerland de laatste verse boodschappen gehaald en dan door naar Herkingen. Het is warm en het belooft nog warmer te worden met maar weinig wind.

Alles gaat de boot in. Opruimen komt later wel. Water vullen en dan op weg naar de sluis. Toch wel iets anders dan vorig jaar rond deze tijd toen we bezig waren met de voorbereiding voor onze reis naar China. D'r is veel gebeurd het afgelopen jaar en dat raakt me ook wel.

De brug zien we open gaan, en dan is het de vraag of we het gaan halen. Beetje gas bij. Ondertussen probeert een andere boot ons opzij te drukken om eerder bij de sluis te liggen. We zijn op tijd. Kunnen we mee? Het is druk! Nog drie boten voor de sluis als het licht op rood gaat. Het is persen, maar de sluiswachter lijkt vastberaden om eerst in de sluis het op orde te krijgen. Het licht gaat op groen en nog vier boten mogen naar binnen. Dit scheelt echt veel tijd. Na de sluis het zeil er op, motor bij, boot inruimen en op weg naar de Roompot.

De Zeelandbrug kunnen we met een korte stop ook passeren. Ondertussen overleggen we wat we gaan doen: overnachten bij de Roompot of varen we door. Daarbij is fitheid wel de belangrijkste overweging. Ik voel me fitter dan Roy en met dit weer verwachten we geen problemen. Dus we gaan door naar Scheveningen.

Tegen de mast met koffie, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Tegen de mast met koffie
(klik voor grote foto)

Eenmaal door de sluis van Roompot, waar het een oase van rust in vergelijking met Bruinisse, meld ik me bij Post Ouddorp om hen te laten weten dat we richting Denemarken gaan en dat al hoppend doen. Niet lang daarna een sms van een van de leden van de WSV-Herkingen die laat weten mij melding te hebben gehoord en ons een voorspoedige reis wenst. Dit voelt verbonden om zo'n sms te krijgen. Ondertussen tuffen we met een brandend zonnetje richting de Banjaard en vertelt Roy over de mooie plekjes die je vanaf zee kunt bereiken en waar je zeehonden kunt vinden. We spreken af om samen een tocht langs de ondiepere gedeelten te gaan maken.

De stuurautomaat doet zijn werk goed en besluiten het waypoint naar het 'zebrapad' voor de Maasmond erin te zetten en het sturen aan de automaat over te laten. Het is rustig op zee, weinig wind en af en toe een zeilboot. Ik vlei me tegen de mast met een kop koffie en later wordt dat het gangboord met een paar kussens en val in slaap.

De eerste maaltijd aan boord is pindasoep en broodjes. Iets anders dan gepland, maar voor nu is het ok. Uitgebreider koken komt later wel.

De paar uur dat we op zee zitten zien we wel veel voor anker liggende vrachtboten, maar er vaart er niet een. Een kwartiertje voor de Maasmond meld ik me en hoor dat er geen bijzonderheden. We zijn halverwege het stelsel en alsof afgesproken komen er ineens van beide kanten boten. Zonder problemen passeren we maar we verbazen ons er wel over dat het ineens begint te varen. Nu nog 2uur en dan zijn we in Scheveningen. De stuurautomaat doet zijn werk goed.

Voor de haveningang melden we ons, geen bijzonderheden en gaan op zoek naar een plaatsje. De passantensteiger ligt stampvol en omdat we zondag weer doorgaan wil ik niet als buitenste liggen. Eenmaal een box gevonden, boot 'geparkeerd' en nu een biertje op een geslaagde eerste dag van de vakantie.

Bootje tegen de ondergaande zon, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Bootje tegen de ondergaande zon
(klik voor grote foto)

Bart-Jan valt ook nog even binnen en al pratend is het na 12'n als ik me nog even douche en dan heerlijk mijn kooi in kruip. Een lange en ook wel vermoeiende dag.

Logstand begin: 778NM
Logstand eind: 831NM


Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie