Een dagje met de Uisge Beatha op de Grevelingen


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jan 18, 2020
  • jun 30, 2008
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Een dagje met de Uisge Beatha op de Grevelingen |

Een dagje met de Uisge Beatha op de Grevelingen

 geplaatst
  • jun 30, 2008

Een dagje met de Uisge Beatha op de Grevelingen, door Jan de Bruijn.

Deel op  


Een dagje met de Uisge Beatha op de Grevelingen

Op zondagmorgen, de uitslaapdag bij uitstek, om half zeven naast het bed, want het is zeildag.

Als zeiler van een Freindship 23 is het leuk om ook eens met de grote jongens mee te doen. Bij Gregor ben je dan in goede handen, dat heeft de ervaring van de het varen van een deel van de “staande mast route” (Gouda - Herkingen) wel geleerd. Ook de buitengaatservaring met de Sonnevis leverde naast veel zeilplezier, menig leerzaam moment op.

Eerst voert de tocht naar Den Haag om zoon Gerard op te halen en de kleinkinderen en Rachel even diep in de slaperige kijkers te kijken. Gerard brengt ons, geleid door TomTom snel naar Herkingen, waar we voor half tien aan boord gaan en de koffie laten smaken. Er is een beste wind, rond de 17 knopen uit het Zuid-Westen, maar helaas nog geen zon. Gelet op de kwaliteit van de opstappers neemt Gregor het verstandige besluit de genua te vervangen door de kleine fok op de overloop en in het grootzeil een reef te leggen. Gesterkt door nog een heerlijke mok koffie wordt het grote water opgezocht.

Er volgt een heerlijke zeildag, slechts onderbroken door een in een recreatiehaventje genuttigde lunch. Gerard, voor wie zeilen niets anders is dan een mogelijkheid om de Haagse stadslucht te vervangen door echte buitenlucht, is op zo'n catering-moment op zijn best. Zelfs voor de zon zorgde hij.

Gerard en Jan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gerard en Jan
(klik voor grote foto)

Ik kreeg als roerganger van Gregor weer de nodige insructies op dit voor mij onbekende vaarwater, waardoor deze dag niet alleen een recreatief gebeuren werd, maar er ook nog iets geleerd kon worden. Daar men nooit te oud is om te leren maakt deze 65-plusser daar dan ook gretig gebruik van.

Nadat de Uisge Beatha gekuisd en opgeruimd in de box kon gaan beginnen aan het verwerken van alle ervaringen die je als schip over je heen moet laten gaan met “vreemden”aan boord, toog de voltallige bemanning naar de Witte de Withstraat om zich door Rachel te laten verwennen met een heerlijk diner.

Wie weet tot eind juli als de Uisge Beatha, wind en golven dienende op weg gaat naar Kiel. In één ruk van Herkingen naar Kiel, is deze opstapper daartoe fysiek in staat, na de week er voor een kampeerweek met alle vijf de kleinkinderen te hebben gevierd????????


Gregor bedankt, Jan de Bruijn


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie