Knippen en Scheren...


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 2 min.
 • jun 15, 2024
 • aug 23, 2008
 • General
 • Gregor Gregor
Knippen en Scheren... |

Knippen en Scheren...

 geplaatst
 • mei 12, 2008

...met deze uitdrukking werd de afspraak door Van der Velde bevestigd dat de boot rond Koninginnedag de kant op kon voor onderhoud.

Deel op  


Knippen en Scheren...

Na een gezellige Koninginnennach redelijk vroeg op en niet helemaal fit op weg naar Herkingen. Het streven is zaterdag weer te water te gaan en er zijn een paar dingen die ik gedaan wil hebben voor het vertrek volgende week naar Engeland (Lowestoft). De volgende activiteiten staan op het programma:

 • Antifouling aanbrengen
 • Binnenzijde opruimen
 • Zij- en bovenkant poetsen
 • Schroef vervangen
 • Speling roer onderzoeken

Antifouling aanbrengen

Bij het uit het water halen was ik niet aanwezig, en hoorde van een buurman op de afspuitplaats dat de boot heel schoon uit het water kwam, dus zonder veel aangroei. De doet z'n werk erg goed. De onderzijde licht opgeschuurd en daarna de antifouling rollen. Voor de verandering had ik dikke schuimrubber rollers genomen, maar dat is geen succes. De schuimroller vult zich met AF waardoor het duurder smeren is. Op een kwart van de onderzijde mohair rollers gehaald waardoor de klus snel was geklaard.

Binnenzijde opruimen

Niet geheel opvallend, maar hoeveel spullen ik in twee jaar tijd aan boord heb gebracht; opruimen is nog een leerpuntje.... Een helpende hand hierbiij helpt me wel om op te ruimen en dingen een plaats te geven. Na afloop van de dag geeft het een fijn gevoel te zien hoe overzichtelijk het weer is ingeruimd.

Zij- en bovenkant poetsen

Na het schoonmaken met water en groene zeep, knapte de boot al op. Bij het polijsten maken we de gelcoat nat en brengen dan met de poetsmachine het polijstmiddel aan. Hierdoor verdroogt het polijstmiddel niet en gaat het polijsten een stuk eenvoudiger. Verdree heeft het chroom een poetsbeurt gekregen.

Schroef vervangen

Restant van de zinkanode, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Restant van de zinkanode
(klik voor grote foto)

Hoewel nooit eerder gedaan, viel het vervangen van de schroef mee. De diverse schroeven die los moeten, wijzen voor zich. De zinkanode bleek ook aan vervanging toe te zijn; daar waren de gaten in 'gevallen'. Niet verwonderlijk na twee jaar. In het fotoboek is te zien hoe is. Voor het verwijderen van de 2-blads schroef is een dopsleutel 27 nodig. Niet een die ik in de kist heb zitten. Gelukkig een medewatersporter die me met een ruimgesorteerde dopsleutelset, kon helpen. Ook zo'n set die ik zelf aan boord wilt hebben...

Roer in benedenstand, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Roer in benedenstand
(klik voor grote foto)

De nieuwe schroef en schroeven van waterbestendig vet voorzien en het geheel weer gemonteerd.

Speling roer onderzoeken

Al eerder heb ik gemerkt dat bij het varen op de motor het roer trilt. Op het Hanse-forum zijn verschillende topics over speling in het roer. Als ik het roerblad beetpak, dan kan ik het in de langsrichting van de boot 1-2cm bewegen. Daarnaast, en dat hoort ook zo te zijn, kan ik het roer een 1,5cm omhoog bewegen. Mogelijk dat het lager aan de rompzijde vervangen moet worden. Hierover contact met Hetterschijt Aftersales.

Speling roer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Speling roer
(klik voor grote foto)

Naast een axiale speling, is er ook een horizontale speling. Niets om bezorgd over te zijn, maar moet wel worden opgelost. Dit volgens Jefa, de leverancier van roerlagers. Nog wel een vervelend ding, een van de drie inbusbouten zit zo vast, dat ik er al een inbusbitje op heb gebroken. Geen idee, behalve uitboren, hoe ik deze kan loskrijgen.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie