Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
12 mei 2008 |
General,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 3715 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Knippen en Scheren...

...met deze uitdrukking werd de afspraak door Van der Velde bevestigd dat de boot rond Koninginnedag de kant op kon voor onderhoud.

Na een gezellige Koninginnennach redelijk vroeg op en niet helemaal fit op weg naar Herkingen. Het streven is zaterdag weer te water te gaan en er zijn een paar dingen die ik gedaan wil hebben voor het vertrek volgende week naar Engeland (Lowestoft). De volgende activiteiten staan op het programma:

  • Antifouling aanbrengen
  • Binnenzijde opruimen
  • Zij- en bovenkant poetsen
  • Schroef vervangen
  • Speling roer onderzoeken

Antifouling aanbrengen

Bij het uit het water halen was ik niet aanwezig, en hoorde van een buurman op de afspuitplaats dat de boot heel schoon uit het water kwam, dus zonder veel aangroei. De antifouling van Compass doet z'n werk erg goed. De onderzijde licht opgeschuurd en daarna de antifouling rollen. Voor de verandering had ik dikke schuimrubber rollers genomen, maar dat is geen succes. De schuimroller vult zich met AF waardoor het duurder smeren is. Op een kwart van de onderzijde mohair rollers gehaald waardoor de klus snel was geklaard.

Binnenzijde opruimen

Niet geheel opvallend, maar hoeveel spullen ik in twee jaar tijd aan boord heb gebracht; opruimen is nog een leerpuntje.... Een helpende hand hierbiij helpt me wel om op te ruimen en dingen een plaats te geven. Na afloop van de dag geeft het een fijn gevoel te zien hoe overzichtelijk het weer is ingeruimd.

Zij- en bovenkant poetsen

Na het schoonmaken met water en groene zeep, knapte de boot al op. Bij het polijsten maken we de gelcoat nat en brengen dan met de poetsmachine het polijstmiddel aan. Hierdoor verdroogt het polijstmiddel niet en gaat het polijsten een stuk eenvoudiger. Verdree heeft het chroom een poetsbeurt gekregen.

Schroef vervangen

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRestant van de zinkanode(klik voor grote foto)

Hoewel nooit eerder gedaan, viel het vervangen van de schroef mee. De diverse schroeven die los moeten, wijzen voor zich. De zinkanode bleek ook aan vervanging toe te zijn; daar waren de gaten in 'gevallen'. Niet verwonderlijk na twee jaar. In het fotoboek is te zien hoe de schroef vervangen is. Voor het verwijderen van de 2-blads schroef is een dopsleutel 27 nodig. Niet een die ik in de kist heb zitten. Gelukkig een medewatersporter die me met een ruimgesorteerde dopsleutelset, kon helpen. Ook zo'n set die ik zelf aan boord wilt hebben...

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportRoer in benedenstand(klik voor grote foto)

De nieuwe schroef en schroeven van waterbestendig vet voorzien en het geheel weer gemonteerd.

Speling roer onderzoeken

Al eerder heb ik gemerkt dat bij het varen op de motor het roer trilt. Op het Hanse-forum zijn verschillende topics over speling in het roer. Als ik het roerblad beetpak, dan kan ik het in de langsrichting van de boot 1-2cm bewegen. Daarnaast, en dat hoort ook zo te zijn, kan ik het roer een 1,5cm omhoog bewegen. Mogelijk dat het lager aan de rompzijde vervangen moet worden. Hierover contact met Hetterschijt Aftersales.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportSpeling roer(klik voor grote foto)

Naast een axiale speling, is er ook een horizontale speling. Niets om bezorgd over te zijn, maar moet wel worden opgelost. Dit volgens Jefa, de leverancier van roerlagers. Nog wel een vervelend ding, een van de drie inbusbouten zit zo vast, dat ik er al een inbusbitje op heb gebroken. Geen idee, behalve uitboren, hoe ik deze kan loskrijgen.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)