Een wisselvallig weekend


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jun 15, 2024
  • sep 28, 2012
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Een wisselvallig weekend | Simrad, Nieuwe zeilen, Grootzeil, Keerfok, Windmeter

Een wisselvallig weekend

 geplaatst
  • apr 7, 2008

Eerste tocht met nieuwe zeilen in een wisselvallig voorspeld weekend.

Deel op  


Een wisselvallig weekend

Dat weersvoorspellingen niet kloppen, werd dit weekend maar weer eens bewezen; voor zaterdag een redelijke dag met zon en wond voorspeld en voor zondag een dag met hagel, sneeuw en veel wind. Een blik op de Bracknell kaarten leerde een soortgelijke verwachting. Maar, de zaterdag begon met veel regen en daarmee het dagje zeilen afgeblazen. De zondag daarentegen begon met een zon en een matige wind, en dat is de hele dag zo gebleven.

Een mooi moment om de nieuwe zeilen te proberen, hoewel het grootzeil nog vervangen gaat worden door een creme kleurig zeil en iets minder uitgebouwd.

Nog niet alle lijnen zijn op hun plaats, zoals het derde rif en de cunningham hole. Voor het aanbrengen van het 3e rif, is een aanpassing van de lazy jack nodig om de lijn er doorheen te krijgen. Inmiddels heb ik de lazy jack zo vaak gerepareerd, dat het moment is gekomen er afscheid van te nemen.

Bij het trimmen viel meteen op dat Uisge Beatha hoger aan de wind loopt, dan het met het vorige zeil. De snelheid lijkt ook iets hoger bij de verschillende windsnelheden, hoewel dit niet helemaal meetbaar was omdat de windsnelheidsmeter niet goed werkte. De fan liep af en toe vast. Waarom gaan dingen kapot??? Verder viel op dat de snit van het grootzeil een plooi vertoont die er m.i. niet hoort te zijn. Beide zeilen staan er wel mooi op en het voelt wel super hoe de boot reageert.

Het zonnetje heeft net voldoende kracht om het uit de wind aangenaam te laten zijn. Geheel tegen de verwachting in blijft het zonnetje prikken en daarmee hebben we een mooie zeildag.

Terug aan de kant heb ik de twijfelachtige eer weer de mast in te gaan. Met extra hulp van Bas word ik omhoog getakeld om te kijken wat er met de windmeter aan de hand is. Als ik de fan eraf haal, blijkt dat er corrosie zit en daardoor de verf loslaat. Dit zorgt ervoor dat het ronddraaien niet soepel gaat. Na dit te hebben opgelost, blijkt er nog windsnelheid zichtbaar. Meetunit mee naar beneden en kijken of ik 'm ergens kan (laten) testen.

In de kuip nog even zitten genieten van deze dag en daarna richting Den Haag.

Maandag Navico (Simrad IS15-dealer) gebeld en die wist mij te vertellen dat waarschijnlijk de magneetjes die in de fan zitten te ver van de sensor af staan. Dit omdat er wel een windrichting doorkwam. Advies is om de verf eraf te halen, schoonmaken en dan opnieuw een dun laagje verf aanbrengen. Daarna de fan terug zetten en deze zo ver mogelijk in het 'huis' schuiven.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie