Dagje zeilen met de zeilmaakster


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • okt 22, 2019
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Dagje zeilen met de zeilmaakster

Dagje zeilen met de zeilmaakster

 geplaatst
  • apr 27, 2008

Het inmeten van een nieuwe lazy jack gecombineerd met een zeildag op zonnig Grevelingen.

Deel op  


Dagje zeilen met de zeilmaakster

Vrijdagavond vanuit Hoofddorp nar Herkingen. Het begin van twee weken waar veel vrije dagen in zitten, daarom ook mijn verwachting dat het druk zou worden op de weg. Donderdagavond, op weg naar de De Meern voor de voorbereidingsavond voor de tocht naar Lowestoft, uitgerekend dat ik deze week al 14 (!) uur in de auto had doorgebracht. Gelukkig voor leuke dingen.

Het verkeer viel al met al mee en binnen een redelijke tijd kon ik Herkingen bereiken. Auto uitpakken en eerst de messing bus met slangtules vervangen omdat de bus, naar ik aanneem, kapot was gevroren. Waterdruk erop en de pomp bleef na een korte opstart stil. Gelukkig, geen lekkage.

Eten, bed opmaken, spullen pakken en naar de jaarvergadering. Een redelijke opkomst. Voor vanavond staan er een paar spannende punten op de agenda, de uitbreiding -zowel van de haven als van het liggeld- en de financiële positie van de vereniging.

Na een bewogen en op sommige moment oplopende vergadering, nog een biertje na en om half twee naar bed. wetend dat ik nu lid van de website-commissie en niet wetend wat ik, behalve het onderhoud, verder daarmee /-aan ga doen. Enfin, de tijd zal het leren.

Corrosie in de windvaan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Corrosie in de windvaan
(klik voor grote foto)

Vroeg opgestaan en na het douchen bij de warme bakker croissants gehaald en met de krant erbij ontbeten. De dag is nog wat bewolkt (...), maar een zonnetje is voorspeld. Na het ontbijt een van de andere 'bewoners' aan de steiger gevraagd om mij naar boven te hijsen om de windmeter te monteren. Ik heb hier de corrosie uit het rotordeel gekrabd en opnieuw geschilderd. De magneetjes van de rotor moeten dicht tegen het huis aan zitten omdat deze anders niet voldoende contact kan maken. Dit op aangeven van de TD van Simrad.

Corrosie in de windvaan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Corrosie in de windvaan
(klik voor grote foto)

Zo op de vroege ochtend blijft het inspannend om in de mast te komen, niet alleen voor mij, maar ook voor degene die aan de lier staat. Gelukkig ging het voorspoedig en werkt de windsnelheidsmeter weer. Later die dag realiseerde ik me dat de inbussleutel van Bas nog steeds bovenin zit. Zal een nieuwe voor 'm kopen.

De laatste dingen aan kant terwijl de zeilmaakster aan boord komt. Kop koffie erbij en de boot kan los. Het beloofd een zonnige dag te worden met een tussen 7 en 17knts variërende wind. Eens kijken of een rondje om de Archipel haalbaar is. Zoals de windrichting nu is, is deze gunstig om het zonder kruisen te halen. De zeilmaakster genie met volle teugen van het op het water zijn, het zeilen. Leuk om dit te zien.

Ze loopt lekker en ook hoog. Wat een verschil met de vorige zeilen. Na de Archipel de boot voor anker gelegd om te lunchen: eieren met spek! Wat een vrijheid is dit toch.

De Boot aan de steiger gelegd bij de hijskraan omdat ze er maandag uitgaat voor anti fouling, poetsen en het monteren van de nieuwe klapschroef. Ter afsluiting de lazy jack ingemeten.

Nu als een speer naar Den Haag om op tijd te zijn voor de operavoorstelling in Pathé te zijn: La Fille du Régiment


Gerelateerde artikelen

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder
Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

Veiligheidsmaatregelen bij zeilen rond Engeland

In de aanloop naar mijn rondje Engeland, eigenlijk rond Groot Britannië en Ierland, heb ik......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie 

Visual Captcha