Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
19 mrt 2008 |
General,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 2495 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Nieuwe zeilen!

De nieuwe zeilen zijn gearriveerd!

Maandag kwam het telefoontje dat DHL de zeilen bij de zeilmaker had afgeleverd. Dinsdag naar de boot getogen. Veel wind en droog met hier en daar een bui, was de voorspelling. Eerst de oude zeilen eraf en begonnen om de mast in te gaan om de radarreflector, die inmiddels door alle stormen de boot ongewild had verlaten, een nieuwe reflector te plaatsen. Henk, de zeilmaker, heeft me naar boven gelierd en was blij dat ik bovenin was. Altijd weer een klus. Heelhuids weer beneden en het nieuwe grootzeil erop gezet. Het doorgelatte hagelwitte grootzeil knispert en kraakt en dat maakt het alstig de zeillatten erin te zetten. Sommige karren ook losgehaald waarna de zeillat er moeiteloos inschoof. Een zeillat ontbrak nog; deze was te lang om per luchtpost mee te sturen. Nieuwe lat bij Van Vliet in Middelharnis gehaald.

Vervolgens de fok erop. Maar... deze is geel van kleur. Verbazing maakte zich van ons meester. Eerst maar eens kijken hoe het staat. Nadat de zeillatten erin zaten de fok omhoog getrokken. Staat wel strak.

Eenmaal op het water trekken we de val los van de harp met als gevolg dat de val op een meter of 8 hangt. Aanleggen bij de Mosselplaat is nagenoeg kansloos. Ik had een dejaveu met het aanleggen in Enkhuizen, nu 2 jaar geleden. Windkracht 6-7 pal op de zijkant en alleen met bruut geweld was Uisge Beatha aan de kant te krijgen.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportInstrumentenpaneel(klik voor grote foto)

Op de fok een poosje gevaren en de resultaten waren verrassend. Veel hoger en sneller lopen dan met de vorige keerfok. Ben benieuwd hoe dit is/wordt als het grootzeil staat...

In de haven leggen we in de luwte aan om mij de mast in te hijsen. De val vastgezet en het grootzeil gaat omhoog. Eenmaal boven blijkt de tophoek een centimeter of 7 boven het markeringspunt op de mast te zitten en komt de uitbouw tegen de achterstag aan. Conclusie: het past niet. Later realiseer ik me dat het ene meetlint het andere niet is, en een halve centimeter afwijking op een meter is over een lengte van 12 meter + of - 6 centimeter.

Hoewel ik er alle vertrouwen in heb dat de grootte van het grootzeil en het kleurverschil in beide zeilen, wordt opgelost. Vind ik het wel vervelend dat het zo loopt. De zeilmaker deelt hetzelfde gevoel.

 

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)