Hagel en leren schaken


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • nov 19, 2019
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Hagel en leren schaken

Hagel en leren schaken

 geplaatst
  • feb 2, 2008

De afgelopen dagen stonden in het teken van storm, sneeuw en een zeilafspraak op zaterdag.

Deel op  


Hagel en leren schaken

Het heeft gesneeuwd de afgelopen nacht, althans in delen van het land, en de verwachtingen voor vandaag zijn onstuimig. Tijdens het douchen doet me dat denken aan de tijd dat Jan Pelleboer dreigbrieven kreeg als het weer niet werd wat werd voorspeld. Niet dat we heden ten dage veel betere/nauwkeurigere voorspellingen krijgen. De apparatuur is geavanceerder en daarmee kan het beter inzichtelijk worden gemaakt

De lucht ziet er blauw uit met hier en daar een wolkje. Op naar Delft en daarna door naar Herkingen, even de drukte van de stad achter ons laten en genieten van de ruimte.

Aan boord aangekomen giert de wind door de verstagingen en langs de masten. Door het geluid denk ik dat het harder waait dan het in werkelijkheid doet. Een blik op de meters leert dat er een westelijke wind staat en het 18knts waait. Binnen snort de kachel en kookt het water voor de koffie. Ondertussen snijdt Roy de door hem gebakken cake en met een kop koffie erbij praten we nog wat voor we losgooien. We kiezen voor rustig zeilen en besluiten het grootzeil beneden te laten en alleen op de fok te zeilen, iets dat ik zelden doe en daarmee een nieuwe ervaring is.

Eerst richting Mosselbank om daarna laveren we richting Veermansplaat. Het is rustig op het water; we zijn de enige. In de verte ziet Roy dat er een bui aan het opbouwen is. Naast dat dit mooie vergezichten oplevert, zal het ook veel wind gaan opleveren. Zoals een oud Hollands gezegde luidt:

Komt wind voor regen,
dan is er niets aan gelegen;
Doch komt regen voor wind,
berg dan de zeilen gezwind.

We overleggen wat te doen, terug richting Herkingen en dan dwars door de bui heen, of verder westelijk varen en daarmee proberen langs de rand van de bui te varen. We besluiten dit laatste te doen. Dan gaat het ineens hard, de bui komt snel naderbij, ik start de motor en rol de fok in, maar laat een puntje zeil staan om druk op de boot te houden. De hagelbui trekt over het water en bereikt ook ons. Niet lang nadat het is begonnen met hagelen schiet de windmeter naar 28knts. De boot helt behoorlijk, maar voelt stabiel. Schuilend achter de buiskap wachten we af wat er verder nog komt. Donkere wolken trekken over het water in de richting van Herkingen. Het lijkt erop dat daar een nog stevigere bui gaat vallen.

Ik twijfel of de motor wel zijn werk doet. Steeds hebben we rond de 6knts gevaren en nu we op de motor varen, komen we niet verder dan 4knts. Ik heb het gevoel alsof we stilliggen. Maar het is niet meer dan een gevoel; we gaan wel degelijk vooruit.

Golven met witte kopjes vergezellen ons als de bui minder wordt en de lucht open trekt. Nu de zon tevoorschijn komt en er een mooie regenboog ontstaat, kijken we achterom om te zien wat voor hagelbui zich verder ontwikkelt. Tijd voor (weer) een glaasje om een beetje warm(er) te worden. De wind valt terug naar 5knts en rustig dobberen we voort, napratend over het natuurverschijnsel waar we in zaten. Achteraf bezien was de keuze om door te varen en langs de randen van de bui te varen een goede beslissing; had er niet graag middenin gezeten.

De wind trekt weer wat aan en met een rustig gangetje keren we terug naar de haven. Ruim op tijd voor het weer kouder en donkerder wordt. Ook tijd voor iets warms naast de kachel: een pittige Javaanse Pindasoep en ter verkoeling een biertje.

Roy had zijn schaakbord en schaakklok meegenomen. Eerst uitleg over de stukken. Van een grijs verleden weet ik globaal iets van de zetten en het kan geen kwaad om dat nog eens op illustratieve wijze uitgelegd te krijgen. Learning by Doing, dus het eerste spel wordt opgezet. De enige opening die ik ken (E2 - E4), zet ik ook. Waarna het spel, met hier en daar een corrigerende aanvulling, zijn vervolg krijgt. Het zal niet verbazen dat ik verlies. De volgende spelletjes spelen we op de klok, waarbij ik iets meer tijd krijg dan Roy..... Niet dat ik daarmee tot winst kom, maar het geeft mij tijd om mijn zetten uit te denken en af en toe een slokje te nemen. In de laatste serie lukt dat de tegenstander maar net omdat voor hem de klok op een minuut staat en bij mij op 20minuten. Hoewel de vlag al is gevallen wil ik het graag afmaken en het lukt me uiteindelijk om een remise te krijgen. Een mooie afsluiting. Dit zal niet mijn laatste spelletje schaak zijn.

De idee om aan boord te zijn waar het comfortabel toeven is, een spelletje te spelen en het geklots van het water te horen, dat geeft al een beetje vakantiegevoel. Om 21.00uur verlaten we een in donker en bijna in stilte gehulde haven waar alleen het huilen van de wind hoorbaar.

Foto's zijn in het album te zien.

 

Gerelateerde artikelen

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder
Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Cijfers bij zeilen Rond Engeland

Het rondje zeilen om Engeland, Schotland en Ierland in cijfers en een overzicht van de route met......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie