Aankoop Hanse 311


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

 • 4 min.
 • jan 20, 2020
 • General
 • Te water lating
 • Gregor Gregor
Aankoop Hanse 311 | Hanse 311, Aankoop, Keuring, Workum, Aankoopkeuring

Aankoop Hanse 311

 geplaatst
 • feb 10, 2007

Van oriëntatie tot koop tot te waterlating van een Hanse 311 in Workum.

Deel op  


Aankoop Hanse 311

De oriëntatie

Eind januari 2006 naar Willemstad gereden voor een kennismaking met het stadje en een bezoek aan botenmakelaar (Hetterschijt: 17jun17, inmiddels failliet). Nog steeds op zoek naar een andere boot en nog niet iets gevonden wat het voor mij zou zijn. Na bij de makelaar een verzameling sleutels te hebben mee gekregen (over vertrouwen gesproken...) richting steiger, en daar nog voordat we op de steiger waren zei ik: "dat is nou een mooi bootje". Verwijzend naar een Hanse 315. Op dat moment was de boot nog op slot en zijn we eerst andere bootjes gaan kijken. Eigenlijk kwamen we snel tot de conclusie dat ik van geen van alle een echt warm gevoel kreeg. De reden om naar Hetterschijt te rijden, was een Sigma 33 OOD. Hoewel het op de botenbank een mooie boot leek, viel dat in de werkelijkheid tegen; m.n. de afwerking van binnen.

Teruglopend was de Hanse 'geopend' en na van de aldaar aanwezige toestemming te hebben gekregen om erop te komen, ik werd nog tegengehouden, toch doorgezet en toen we erop liepen was al duidelijk: "dit is mooi en ver boven budget". Met diverse folders naar het centrum van Willemstad getogen, daar een beetje rondgezworven en beland bij een plaatselijke uitbater. De gedachten over deze Hanse lieten me niet los en eenmaal thuis opzoek gegaan naar een 2e-hands. In Nederland bleken er op dat moment 3 te koop te liggen waarvan een via een Duitse makelaar en de overige werden via de importeur aangeboden.

Stiekem kijken, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Stiekem kijken
(klik voor grote foto)

De boot in NL lag in Workum. Het weekend erna afgereisd naar Workum en op de gok een haventerrein opgereden. Hier de havenmeester gesproken die vertelde dat er inderdaad een Hanse te koop ligt. Hoewel we de sleutels niet meekregen, kregen we wel het telefoonnummer van de eigenaar...

In de week erna met de Duitse makelaar contact gezocht, aanvullende informatie ontvangen en het werd mij steeds duidelijker dat deze Hanse 311 mijn nieuwe boot kon gaan worden.

Binnenzijde, Groen alcantara, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Binnenzijde, Groen alcantara
(klik voor grote foto)

De koop

Op vrijdag 10 februari afgereisd naar Workum om daar de verkoper en de scheepsexpert, Jan Rotgans, om 16.00uur te ontmoeten. Na een aantal dagen van regen was het gelukkig droog. Warm gekleed is Jan Rotgans aan het werk gegaan om de boot aan een keuring te onderwerpen: er werd gemeten, met de hamer geklopt, gevraagd, gelachen, gekeken en na 3 uur was het plaatje compleet en kon de warmte worden opgezocht in het restaurant van jachthaven . Op een paar kleine punten na waren er eigenlijk nauwelijks problemen, en als er al iets was, dan was het simpel op te lossen.

Rubber controleren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Rubber controleren
(klik voor grote foto)

Eerst een kop soep om warm te worden. Ondertussen werd het concept keuringsrapport opgemaakt en besproken wat eventueel voor rekening van de verkoper zou zijn en wat voor de koper en wat gedeelde kosten werden. Na een korte beraadslaging met Jan over het plaatje zoals het er nu lag, volgde daar een nog spannender moment, nl. een bod uitbrengen.

Testformulier invullen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Testformulier invullen
(klik voor grote foto)

Waterklaar maken

Nu de koop rond was en het buiten guur, was het toch wel de bedoeling nog een aantal dingen te doen voordat de boot het water in kon, zoals:

 • romp poetsen
 • anti fouling smeren
 • rvs strip op de neus schroeven
 • windrichting en -snelheidsmeter op de mast maken
 • dekdoorvoer veranderen
 • toilet vervangen (hoefde ik gelukkig niet te doen...)
 • manchet van de saildrive vervangen (werd gedaan)
 • gasinstallatie afpersen en slangen vervangen
 • van binnen schoonmaken

De boot binnen plaatsen was geen optie; geen ruimte.

In de anti-fouling, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
In de anti-fouling
(klik voor grote foto)

De anti fouling is gesmeerd (Dove White van ). De boot zal voornamelijk op het zoute water zijn, daarom is gekozen voor een anti fouling die de boot beter tegen aangroei beschermd.

Gescheurde kogelkraan, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Gescheurde kogelkraan
(klik voor grote foto)

Dat het niet onbelangrijk is kogelkranen in de winter open te laten of van anti-vries te voorzien, werd duidelijk toe ze eenmaal in het water lag. De binnenkant had ik al een keer droog gemaakt en nu ze een poosje in he twater lag, stond er weer een laag water onder de vlonders. Tijdens de keuring was ons ook al opgevallen dat er water in de boot stond, nl. toen de expert de vochtmeter op buitenkant hield, zag hij dat er op sommige plaatsen een hogere vochtpercentage werd gemeten dan elders. Het lek was snel gevonden: ik zag dat er een klein straaltje water uit de kogelkraan van de afvoer van het toilet kwam. De kraan dicht doen was in ieder geval een tijdelijke oplossing. Boot naar de hijskraan gevaren om later die week iets gelicht te worden voor het vervangen van de kogelkraan.

 Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, voorbereiding


Gerelateerde artikelen

Wat cijfers over 2019

Wat cijfers over 2019

Enkele cijfers over mijn zeil-, hardloop- en fitnessjaar....

Lees verder
Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Artikel "Dilemma's bij Solozeilen" door HISWA-RAI geplaatst

Geheel onverwacht kreeg ik een heel leuke vraag van HISWA-RAI of zij een artikel van mij mogen......

Lees verder
Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Opstapper tijdens Rondje Engeland kijkt terug

Het laatste stuk van mijn zeiltocht rond Engeland stapt Roy op in Southampton en kijkt terug op......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie