Blog categories

EBBM | dé webshop voor elektrische buitenboordmotoren
BACK
24 sep 2006 |
Zeilen, Logboek,  |
Gregor |
Nog geen reacties | 1730 keer bekeken. | Leestijd: 2 min.

Eerste wedstrijd gevaren

Zaterdag 23 september de eeste wedstrijd gevaren: clubwedstrijd WSV Herkingen...

Zaterdag 23 september de eerste wedstrijd gevaren. Op de verschillende steigers was het drukker dan anders op een zaterdag. Velen waren bezig zich voor te bereiden op de wedstrijd (en het aansluitende mosselfeest). Het weer zag erg zonnig uit, wel een beetje weinig wind. Deze varieerde tussen de 6 en 11knts. Dit is over het algemeen het probleem van zeilers, of er is te veel wind, of er is geen wind, of er is te weinig wind. Dit laaste was dus het geval. 's Ochtends met Arjen begonnen de boot 'wedstrijd klaar' te maken. Dit betekende dat de buiskap eraf ging (was niet sexy...) en dat de hoes van de genaker er ok van af ging. Om tijd te winnen bij het wisselen van fok naar genaker en omgekeerd, een nieuwe lijn gelegd voor aan de halshoek van de genaker en deze belegd op de deklier aan bakboord. Hierdoor bleef de deklier aan SB beschikbaar voor de fok. In de loop van de ochtend arriveerde Bart-Jan, waarmee we compleet waren.

Om 11.30u palaver. Het wedstrijdcomité had voor de 40 deelnemende boten een mooie baan uitgelegd met lange rakken. De laatste vragen gesteld, baan ingeplot en voor de zekerheid ook op de kaart ingetekend en daarna los. Voor de start (12.30u) een gedraai van grote en minder grote boten. Ondertussen de tijd vanaf de verschillende plaatsen tot de start gemeten. Voor ons zou het een start over BB gaan worden, waar door het overgrote deel van de schepen een start nabij het startschip werd gekozen, omdat het vanaf die kant korter was naar de bovenboei, en dus over SB startten. Op het startsein lagen we net voor de startlijn en ware als vierde weg. Een blik achter ons leerde dat sommigen nog twijfelden om te starten. Waarschijnlijk dat gedacht werd dat de startprocedure om 12.30u zou beginnen.

Na de ronding van de bovenboei volgde een ruime windse koers, de genaker gezet en maakten we een mooie snelheid, zelfs zo dat we in de voorste linie konden blijven meevaren. Door Arjen en Bart-Jan werd er druk getrimd en overlegd over de te volgen koers. De ronding van de boei verliep voor het mooie te strak waardoor we snelheid verloren en dan duurt het met weinig wind wel weer even voordat de snelheid is opgepakt. Het rak dat volgde liep dwars door de vloot die ons tegemoet zeilde. Nu werd ook duidelijk dat de keerzijde een zelfkerende fok is, dat je niet al te hoog aan de wind kunt varen. De snelheid liep daarmee ook terug tot max. 3-3,5knts. De opgebouwde voorsprong moest langzaam een beetje worden prijs gegeven. In de daaropvolgende rakken ons plaats door tactisch te zeilen wel kunnen vasthouden. De zandloper in de genaker zorgde nog wel voor enige vertraging, maar gelukkig kon het zeil redelijk snel worden gestreken en gehesen en konden we door naar het laatste rak. Ondertussen begon de wind terug te lopen, dat voor deze boot ook direct merkbaar is in de snelheid.

Het laatste rak naar de finish was een aandewinds rak dat maar net bezeild was. Hier moest nog een gevecht worden geleverd om de 8ste plaats te behouden. Bij een kleine vlaag nog een keer overstag om hoogte te winnen, weer overstag om vervolgens te finishen.

Uiteindelijk zijn we na verrekening van de handicap, 28ste geworden. Het persoonlijke SW-cijfer zoals het door het wedstrijdcomité was berekend, was 92. De database van sailsupport geeft voor de Hanse 311 een SW-cijfer van 96. Wellicht dat dit in de plaats nog had uitgemaakt. Terugkijkend een mooie wedstrijd gevaren, weer meer over de boot geleerd en de wens voor een genua is gegroeid. Vanaf deze plaats wil ik het wedstrijdcomité van WSV Herkingen bedanken voor de organisatie en Arjen en Bart-Jan voor hun enthousiasme om een mooie wedstrijd te varen.

Deel deze pagina


Reacties

Op dit artikel zijn nog geen reacties... Laat als eerste een reactie achter!

Klik om op dit artikel te reageren.
 Voeg een beoordeling toe voor deze reactie 
Opmerking titel:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties op deze pagina:
Uw waardering:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 

Deel deze pagina

Vraag of opmerking?

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)