Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 1 min.
  • apr 22, 2019
  • General
  • Onderhoud
  •  Gregor
Nieuwe lieren geplaatst

Nieuwe lieren geplaatst

 geplaatst
  • jun 5, 2006

De Harken one speed lieren (16ST) vervangen voor Lewmar two speed lieren self tailing.

Deel op  


Nieuwe lieren geplaatst

De lieren op het kajuitdak waren one speed self tailing lieren. In korte tijd al ondervonden dat het slingeren aan de lier bij het hijsen van het grootzeil of het aanhalen van de fok erg veel kracht en inspaning vraagt. Handiger in zo'n geval is een two speed lier. Maar ja, hoe ziet de constructie onder het kajuitdak er uit en kan je zomaar de lieren vervangen. Het plafond van de kajuit is zo netjes afgewerkt dat je de bevesigingsplaten van de lieren niet unt zien. Nadat ik een lier had losgehaald kon ik met een dunne schroevendraaier tegen een harde plaat aantikken. Dus de gok genomen dat de plaat groot genoeg is om daar een lier met een grotere grondplaat op te bevestigen.

Na het boren van het eerste gat kwam er niet alleen polyester, maar ook aluminium mee aan het boortje. Dus dat zou wel goed zitten. Overige gaten geboord, M6 schroefdraad getapt, de gaten met sikaflex gevuld en de lier vastgeschroefd. Dit ook voor de andere zijde gedaan. Ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken.


Gerelateerde artikelen

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zelf maken

Fenderhoezen zijn er in vele uitvoeringen. Met een nieuwe donkerblauwe romp deze bescherming voor......

Lees verder
Toiletwaterlozing aangepakt

Toiletwaterlozing aangepakt

Artikel uit de Toerzeilen (feb. '19) over de stand van zaken rondom het lozen van toiletwater op......

Lees verder
Blauwe romp schilderen

Blauwe romp schilderen

Het schuren van de romp van Uisge Beatha is achter de rug en kan worden begonnen aan het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie