Onstuimige eerste tocht


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • dec 6, 2023
  • jun 18, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Gregor Gregor
Onstuimige eerste tocht | Workum, Enkuizen, Amsterdam, Eerste tocht

Onstuimige eerste tocht

 geplaatst
  • mrt 31, 2006

Het waait best hard om met je nieuwe boot een tocht te maken, over het IJssel- en Markermeer nog wel.

Deel op  


Onstuimige eerste tocht

It,s Soal - Workum, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
It,s Soal - Workum
(klik voor grote foto)
 

Vrijdag 31 maart, een week eerder dan gepland, verlaten Arjen en ik de haven van Workum op weg naar Herkingen. Het is guur weer, er staat windkracht 5-7 en de vooruitzichten zijn al niet veel beter. Echt weer om een boot over te varen... De wind is west-zuidwest en daarmee ligt Workum aan lagerwal. De geul naar het IJsselmeer ziet er nog rustig uit, maar bij het naderen van de uitgang komen de witte koppen ons tegemoet en een snelle blik op de kaart leert dat we met tegen wind naar Enkhuizen gaan. De motor draait zo'n 2200 toeren en de boot maakt behoorlijke klappen.

IJsselmeer, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
IJsselmeer
(klik voor grote foto)

Naarmate we vorderen kunnen we iets naar bakboord sturen en de fok uitrollen om meer stabiliteit te krijgen. We willen het grootzeil nog niet zetten. De fok staat af en toe te killen.

Aanvankelijk was het idee om via het Wad de zee op te gaan en vervolgens aan een stuk door naar Stellendam. De wind kwam daarvoor wel uit de goede richting. Dit idee leefde donderdagavond nog wel, maar na een onrustige nacht besloten voor de veilige route over het IJsselmeer te kiezen. Bovendien waren we geen van beiden echt uitgeslapen, dus was de keuze voor veiligheid snel gemaakt.

Haven Enkhuizen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Haven Enkhuizen
(klik voor grote foto)

Voor Enkhuizen een korte tankstop. Donderdagavond al een jerrycan erin gegooid en de brandstofmeter gaf aan meer dan een half volle tank te hebben. Lastig als je het verbruik niet weet.

Bij het aanvaren van de sluis voor Enkhuizen wordt de watersport door een soort tunnelbak geleid om daar aan te leggen en te wachten tot je wordt geschut. Normaal is dat geen punt, echter nu staat er 27 knopen onbeschutte wind op de zijkant te blazen en dan is een boot met een hoog vrijboord een echte windvanger.

27 knopen op de zijkant..., Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
27 knopen op de zijkant...
(klik voor grote foto)

Met de nodige stuurmanskunsten en vereende krachten, kregen we de boot aan de kant. Bekaf neergeploft met een kop koffie hebben we gekeken hoe een kolos van een passagiersschip tegen lagerwal werd gedrukt. We moesten voor deze boot ruimte maken, want anders hadden we zo de beschutting van de sluis in gevaren. Maar nu lagen we op de ze boot te wachten die het, ondanks het inzetten van al haar motorvermogen, niet voor elkaar kreeg los te komen. De sluiswachter had kennelijk door dat dit nog wel even ging duren waardoor we toch de sluis in konden. Los gooien ging gelukkig makkelijker dan aanleggen, hoewel de andere zijde van de wal erg snel naderde, liepen we zonder problemen de sluis in.

Zonnetje, koud en stevige wind, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Zonnetje, koud en stevige wind
(klik voor grote foto)

Gaandeweg de dag kregen we meer zon, maar dat maakte het niet minder koud. De windricht was gunstig genoeg om de zeilen te hijsen. Met een wind tussen 20 en 27 knopen, twee riffen gestoken en dan toch 5,5-6 knopen halen. Helemaal geweldig! Na een hobbelige tocht over het Markermeer bij de Oranjesluizen aangekomen. Het ondiepe water leidt tot een korte golfslag waar het erg onrustig op varen is.

Het plan is op dat moment nog steeds om door te varen naar IJmuiden en de volgende dag de zee op te gaan. Bij de sluis met de andere zeilers gesproken, boten die we eigenlijk de hele tocht over het IJsselmeer al in de buurt hadden. Het weerbericht op de marifoon was al niet best en bij de sluis hoorden we spreken over een golfhoogte op zee van rond de 2 meter. Laat dat iets overdreven zijn, maar met de huidige Z/ZW-wind zou dat zwaar bikkelen worden. Daarom het plan bijgesteld en W.S.V. Sixhaven opgezocht om daar de boot verwaaid voor de komende dagen neer te leggen. Uit de oven een paar heerlijke pizza's getoverd een biertje erbij, wat wil een mens nog meer...

Kaart overtocht, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Kaart overtocht
(klik voor grote foto)


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie