Eerste tocht over zee


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 2 min.
  • jul 3, 2020
  • jun 18, 2017
  • Zeilen
  • Logboek
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Eerste tocht over zee | Amsterdam, Hellevoetsluis, Over zee, Genaker

Eerste tocht over zee

 geplaatst
  • mrt 18, 2006

Tweede tocht van Amsterdam naar Hellevoetsluis.

Deel op  


Eerste tocht over zee

W.S.V. Sixhaven, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
W.S.V. Sixhaven
(klik voor grote foto)

Op weg naar de sluis hebben we het over allerlei handigheden om de boot alleen te kunnen handelen als het op sluizen en aanleggen aankomt.

Sluis van IJmuiden vanaf zee gezien, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Sluis van IJmuiden vanaf zee gezien
(klik voor grote foto)

De sluis is snel genomen en vlak voor we de zee kiezen, gaan de zeilen omhoog. Er staat in de havenmond een behoorlijke deining. De genaker ligt nog onderdeks als we met bijna halve wind de boot op koers leggen richting Stellendam. De boot ligt stabiel, stabieler dan ik had verwacht o.b.v. Marcus zijn opmerking (na de koop) dat de boot zich als een 'skippy' gedraagt.

Na een beetje inslingeren, voelt het geweldig om op zee te zijn. Het zonnetje komt lekker door en nu de drukte van IJmuiden achter ons ligt gaan we naar het volgende drukke punt: Maasmond. Maar, eerst de genaker omhoog, althans we gaan het proberen. BJ gaat bezig om de  genaker aan te slaan, wat niet mee lijkt te vallen omdat we nog niet helemaal zeker zijn hoe alle lijnen lopen. Uiteindelijk staat de genaker, maar moeten we de koers wel iet verleggen: naar Zandvoort...

Genaker omhoog proberen te krijgen, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Genaker omhoog proberen te krijgen
(klik voor grote foto)

We maken een behoorlijke snelheid en met de stroom mee schieten we hard op richting de Maasmond. Ik vind dit een van de mindere plekken om over te steken. De stroom die uit de monding komt, de stroom op zee, de wind en de drukte van het in- en uitgaande verkeer, maken het tot een onrustig stuk waar ik zo snel als mogelijk overheen wil zijn. Hoewel we onder zeil rond de 6 knopen lopen, besluiten we de motor bij te zetten en na ons te hebben gemeld gaat het gas erop en de snelheid loopt terug. Met moeite halen we de 4knts. Dan is de oversteek best een eind...

Woelige baren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Woelige baren
(klik voor grote foto)

Na de Maasmond is het nog een paar uurtjes varen voordat we de 'Monding Slijkgat' in kunnen en het vertrouwde geluid van post Ouddorp op kanaal 25 horen. Inmiddels waren we ook al op de rader gesignaleerd.

Als enige in de sluis en gaan met een ondergaande zon in de rug naar Hellevoetsluis. Nog even zoeken naar een geschikte plek om de boot een paar dagen te laten liggen. Eenmaal op de wal nog een tijd gevoelsmatig lopen naslingeren en uiteindelijk met een voldaan gevoel mijn bedje in gestapt.

Meer foto's in het album

Uisge Beatha, Zeilen, Amsterdam_Hellevoetsluis


Gerelateerde artikelen

AIShell iPad case aanpassen met anti glare

AIShell iPad case aanpassen met anti glare

Navigatie iPad-case AIShell aanpassen naar anti glare scherm voor minder spiegeling en beter zicht....

Lees verder
Het Getij

Het Getij

Tijdens een whisky-proeverij vertelt RS dat hij een artikel over het getij heeft geschreven. Mooi......

Lees verder
Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

Mahoniehouten handgreep in de kajuit gemaakt

Een extra (marine) handgreep in de ingang naar de kajuit gemaakt voor extra veiligheid bij het......

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie