leestijd
  • 1 min.
 geplaatst
  • feb 20, 2019
 gewijzigd
  • sep 12, 2012
 categorie
  • Logboek
  • Tochten
 auteur
  • GregorGregor
Stroomversnelling naar Beaucette

Stroomversnelling naar Beaucette

 geplaatst
  • aug 3, 2012

Na een regenachtige nacht met een zonnetje in een korte tocht naar Beaucette.

Deel op

Stroomversnelling naar Beaucette

Uisge Beatha, Zeilen, Watersport(klik voor grote foto)

Vandaag ervaar ik voor het eerst de sterkte van de stroom die er staat. Op het stukje van St. Peter Port naar Beaucette meten we op enig moment 4kn stroom mee, maar nog bijzonderder is het verzet van 70gr, dus het verschil dat je kompas aangeeft en de koers die de gps aangeeft. Voor het beeld, i.p.v. dat je boot een lijn is met de lijn die je vaart, gaat de boot nu schuin over die te varen lijn. Zie de foto voor de getallen om het te illustreren.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersport55gr weg gezet(klik voor grote foto)

Bij het aanvaren van Beaucette zie je aan bakboord en stuurboord witte vlakken op de muur geschilderd. Daar moet je tussendoor. Voor het idee, het is 8 meter breed en mijn boot is 3,20mtr breed. Spannend om naar binnen te varen, hoewel we nu wel ideale omstandigheden hebben, nauwelijks nog wind, geen deining en nauwelijks stroom. Verandert een van deze parameters van goed naar slecht, dan wordt het ook een uitdaging hier over de drempel binnen te komen.

Uisge Beatha, Zeilen, Watersport8mtr breed...(klik voor grote foto)

Als er plaatsen zijn om je boot naartoe te verhuizen, dan zou dit er een van zijn. Een haven, gemaakt door het wegblazen met dynamiet van de rotsen waardoor een havenkom is ontstaan. Een heel rustige plek, op dit moment gelegen in de zon, beschut van wat er achter de muur gebeurt, het water dat langs de rotsen sijpelt, kortom prima uit te houden. Het water is rond de 20gr. en daar mijn eerste duik in genomen. Onderwaterschip ziet er nog glad uit, behalve een plek op de kiel. Nee, ik heb niks geraakt.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportEnjoy!!(klik voor grote foto)

De rest van de middag kan je best druk zijn met de rolletjes in de giek soepel laten draaien, in de zon een boek lezen, in de hangmat liggen, kortom het is hier goed uit te houden.

Uisge Beatha, Zeilen, WatersportTja...(klik voor grote foto)

Gevaren mijlen

Logboek begin897,74 Nm
Logboek eind901,17 Nm
Afgelegde afstand4 Nm