Verbouwing koelbox - 4


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 24, 2024
  • apr 8, 2013
  • Binnenboord
  • Onderhoud
  • Gregor Gregor
Verbouwing koelbox - 4 | Koelbox, Waterpomp, Drukvat, Compressor, Keukenblad, Trespa

Verbouwing koelbox - 4

 geplaatst
  • apr 8, 2013

Inpassen van koelbox en keukenblad.

Deel op  


Verbouwing koelbox - 4

Compressor verplaatst, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Compressor verplaatst
(klik voor grote foto)

Inmiddels een paar weken verder waar veel in is gebeurd. De compressor heeft een nieuwe plaats gekregen naast de watertank. Dit helpt het koelen van de compressor en met de extra geplaatste ventilator in het schot tussen de watertank en het keukenblok gaat ook een extra circulatie zorgen voor koelere lucht langs de compressor. Wel besloten om geen nieuwe of extra dempers te plaatsen. Extra dempers kan het effect van de eigenlijke dempers teniet doen en de oorspronkelijke dempers vervangen lukt niet omdat de koperen leidingen niet voldoende verbogen kunnen worden. De verwachting is, door dat de compressor nu onder de bank is geplaatst, dat het geluidsniveau aanzienlijk lager is. Op de huid van de boot zijn twee houten wiggen met epoxy vastgezet met daarop een plaat trespa waar ik de compressor op heb geschroefd.

Koelbox, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Koelbox
(klik voor grote foto)

De koelbox is afgebouwd. Al het isolatiematriaal is met triplex bekleed en in de epoxyverf gezet. Als extraatje is er een microswitch gemonteerd dat zodra de deksel opengaat er een drietal led's gaan branden om de binnenzijde te verlichten. De verdamper is gemonteerd en omdat we twijfelden over de kwaliteit van de aluminium buis is daar een mat epoxy omheen gelegd om zo de nodige stevigheid te krijgen. Het buigen van de buis en deze naar de compressor brengen, daar waagt LdP zich niet aan; de compressor en de aansluiting is mijn klus, heeft hij besloten. Tja, wat heb ik hier tegenin te brengen... Buizen met isolatiebuis omwikkeld en voorzichtig alles passend gebogen en aangesloten. Wel een klus die angstzweet meebrengt omdat het laatste wat ik nu wil, is dat er lekkage a.g.v. scheurtjes ontstaan.

Waterslang, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Waterslang
(klik voor grote foto)

Bij het inpassen van de koelbox blijkt de vulslang van het water in de weg te zitten. Deze omgelegd om meer ruimte te krijgen. Bijzonder waarom je een leiding door het dek boort om dan weer door een schot naar voren te gaan i.p.v. het gat in het dek 15 cm naar voren te boren waardoor de loop van de leiding natuurlijker is. Dit soort opmerkelijkheden delen we met elkaar en kletsen over het bouwen van een boot en wat je dan allemaal aan ervaringen meeneemt. Geen idee of het bij zover zou komen, maar het idee om m'n eigen boot te bouwen intrigeert wel.

Schuren, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Schuren
(klik voor grote foto)

Het trespa keukenblad is in de werkplaats van LdP m.b.v. de kartonnen mal op maat gemaakt en in de boot helemaal passend geschuurd. Een bandschuurmachine vergemakkelijkt het strak krijgen van de randen van het blad. Het hele blad hebben we met verpakkingsplakband afgeplakt. Enerzijds om beschadigingen te voorkomen en anderzijds dat je hier makkelijk op kunt aftekenen. Alle gaten moeten nog worden afgepast.

Het past!, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Het past!
(klik voor grote foto)

De zeefjes van de afvoeren schoonmaken is na 10jr geen overbodige luxe, bleek. Zo lag er bijv. een bout in die aan het kettinkje zit van de afvoerstop. Geen idee hoe die daar is gekomen, ik heb 'm in ieder geval nooit gemist omdat er een op de kraan zat.

Wir war, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Wir war
(klik voor grote foto)

Alle waterleidingen heb ik opnieuw gemonteerd inclusief een drukvat in de uitgaande leiding van de waterpomp. Hiermee wordt het stoten van de waterpomp opgevangen als de kraan minder ver openstaat. De bestaande draaiknopkraan vervang ik voor een eengreepsmengkraan. Na enig zoeken en overleg met vrienden voor een goedkope Ikea variant gekozen. Punt van aandacht is wel, te zorgen dat er niets tegen de greep kan aanglijden en onbedoeld het water gaat stromen; je zal altijd zien dat het dan niet in de spoelbak terecht komt.

Wordt vervolgd.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie