Van Duinkerken naar Ramsgate


Pagina uit het logboek van Uisge Beatha

  • 3 min.
  • apr 23, 2024
  • jul 28, 2010
  • Tochten
  • Gregor Gregor
Van Duinkerken naar Ramsgate |

Van Duinkerken naar Ramsgate

 geplaatst
  • jul 20, 2010

Motorzeilend oversteken naar Ramsgate

Deel op  


Van Duinkerken naar Ramsgate

'Vandaag wordt de warmste dag van de week en morgen naderen er uit het zuiden van Frankrijk onweersbuien' meldt het Belgische radiostation Klara.

We gaan vandaag de oversteek naar Ramsgate maken. Een tocht van 40Nm. Om bij daglicht aan te komen vertrekken we om 08.45u

Het probleem van de CTS die rond de 50gr. afwijkt van de COG, zoals Wingps Pro die aangeeft, doet zich ook op de geplotte route voor. Na enige tijd komt Roy beneden en denkt het probleem te hebben opgelost, nl. dat de software wil dat we exact op de hartlijn van de route blijven varen. Als we daar maar enigszins van afwijken, dan geeft het programma een koers aan om weer op die lijn te komen. Vrij vertaald is dit de gedachte van een automobilist die aan het rijden is en steeds in dezelfde rijbaan moet blijven. Iets dat bij het varen op stromend water niet efficiënt is (…). Het programma kent een zogeheten radius voor elk routepunt. Door dit te wijzigen naar een groot getal, dan zou het niet meer moeten uitmaken en daarmee een CTS gaan geven die overeenkomstig de COG is. Het mag duidelijk zijn dat de COG is afgeleid van de op de kaart ingetekende route. Deze wijziging t.o.v. van de vorige versie, is daarmee dus een wijziging in de filosofie van het berekenen van de CTS. Mijn eerdere vraag aan Stentec hierover vanochtend, had nog niet tot een antwoord geleid. Ben wel benieuwd waar zij mee komen.

De dag verstrijkt met nauwelijks wind. De TSS steken we nagenoeg netjes over. we verleggen de koers 10 graden om hoger boven de banken voor Ramsgate uit te komen: "these banks are famous with yachtsman". We wisselen zeilen af met motor zeilen en als de wind iets ruimer invalt, is het speelkwartier om de genaker erop te zetten. Bij 8knts voelen we het zeil aan de boot trekken, maar dat is niet voor lang. De mist die over het water hangt is mede verantwoordelijk voor de weinige wind. Het hoogtepunt van de middag zijn de twee bruinvissen die we op enige afstand lucht zien halen. Je zou bijna een idee krijgen dat zeezeilen eenvoudig is en vrij is van enig slecht weer of ruige zee.

Tegen half zes naderen we de ingang van Ramsgate. De semafoor staat op rood. Dit zal zijn voor de ferry die heel in verte aankomt. Beiden hebben we het gezien, niks gezegd en gewoon doorgevaren.

Ramsgate mounding, Uisge Beatha, Zeilen, Watersport
Ramsgate mounding
(klik voor grote foto)
Als je de haven binnenkomt, dan ga je SB uit, om de groene ton en eenmaal binnen kan je rechtdoor om achter de sluis te liggen. Hier is het drukker omdat je tegen de doorgaande weg ligt. Wij gaan BB uit en houden de langssteiger aan SB. Op ch. 80 roep ik de havenmeester op en vraag naar een ligplaats. Het is druk en vele boten liggen gestapeld. We mogen een vrije plek zoeken aan steiger F of G. Ik zie een vingersteiger en mijn inschatting is dat we daar langs passen en dan net vrij blijven van de boten die haaks op die steiger liggen. Na een keer steken, vaar ik de boot erin en hebben een relatief rustige plaats omdat er niemand naast ons kan komen liggen en we alleen wat deining hebben van de binnenkomende schepen.

Ik ga eerst maar eens hardlopen, benen strekken, ondertussen de omgeving in me opnemen en weer wat energie opdoen. Een hele dag motoren maakt me ook wel moe. Mijn tochtje loopt langs de krijtrotsen en over het strand, waar ik een bordje tegenkom met de tekst: "don't get caught by the tide" en de op de heuvels gelegen woonwijk. Moe en voldaan kom ik na krap 9km weer aan boord. Roy is de bewoners van de boot naast ons aan het uitleggen hoe de Staandemastroute is/loopt. Deze Engelsen willen een dezer dagen naar Nederland oversteken en deze route varen.

Na het douchen is het wachten op Bart-Jan met zijn familie. Zij zijn vanochtend uit Blankenberge vertrokken. Voor het eerst is hij met het gezin Scheveningen uit gevaren en is daar trots op en blij om omdat het spannend was hoe de kinderen zich op zee zouden houden. Tegen achten komen ze binnen. Ondertussen maak ik nasi en na het eten borrelen we bij hen aan boord. Genoeg om bij en over te kletsen en zo wordt het ongemerkt middernacht. Bedtijd.

Log: 639.61Nm (gevaren: 44.89Nm), ook de dag met de minste motoruren, tot nu toe.


Gerelateerde artikelen

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Vanuit Burnham on Crouch naar Ramsgate Crossing Thames Estuary

Het is ook in deze haven gelukt om weer een klus aan de boot te hebben, omkleed met een leuk......

Lees verder
Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Met moeite weg uit Southwold richting Burnham on Crouch

Er zijn van die vertrekken die minder makkelijk zijn en je dat dan eigenlijk de hele tocht met je......

Lees verder
Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold-Getij-en een blauwe romp

Southwold, een mooi landelijk plaatsje waar een delivery skipper zijn boot niet kan aanleggen....

Lees verder


 Reacties

 Zijn benieuwd naar uw reactie